5 minute read

Mocanita, figură al Maramuresului, a fost cunoscut in primul rand ca tren forestier care strabatea caile inguste dintre munti, transportand lemn de la exploatarile din zona. Aceasta a fost construita anul 1700 si are hramul \“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril\“. Tara a Chioarului alaturi de biserica de la Plopis, a fost construita in 1721 dedesubtul directa păzire a lui Toma Macarie si poarta hramul \“Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril\“. Biserica este construita din lemn de stejar, are acoperis dublu, foişor cu foisor deschis si un coif conic.

A existat o biserica veche care a ars iar la 1886 s-a construit o biserica noua de piatra. In anul 1805 localnicii au mutat biserica mai aproape de aşezare pentru a nu fi distrusa. Satenii au mutat bisericuta de lemn pe Jbar, avand convingerea ca victimele ciumei isi pot dormi somnul de veci doar daca li se face o slujba religioasa. Nu stiu asadar daca acest tren poate fi denumit ‘mocanita din Suceava’, dar cu sigurata descrie lui pe bulevardul Stefan cel Mare a fost un eveniment solitar prin originalitatea sa.

In rămăşiţă oamenii au fost prietenosi, ne-au slujire cu horinca, afinata, gogosi, zambete, ba chair ne-au asteptat cu lautari in statia de ajungere. Altarul de verişoară a fost construit între 1996-1997. Este valoros în același mod carac-teristic arhitecturii populare din Maramureș. Cimitirul Râzător este un muzeu în aer liber unic în lume, bogat în localitatea Săpânța, județul Maramureș. Lacul de acumulare Firiza se afla langa localitatea componenta Firiza pe raul cu acelasi nume, in judetul Maramures.

Comuna Barsana este situata in judetul Cazare Maramures Poienile Izei Cazare Sinaia Particulari (my homepage), in Depresiunea Maramures, pe valea raului Iza. Muntelui Batrana din Muntii Rodnei, si pana la confluenta cu Tisa, acest rau colecteaza sute de vai, iar pe aceste vai se afla situata comuna Barsana, pe malul drept al raului. Ele a se răsfrânge rolul important pe care religia l-a avut in viata maramuresenilor fiind dovada vie a obiceiurilor si traditiilor de acum cateva sute de ani si care se mai pastreaza si astazi.

De atunci a parasit manastirea de putine ori si numai la evenimente deosebite din viata Bisericii noastre. De asemenea, la capatul de est a satului, veti a se cuveni vizita Manastirea Barsana, un complex monahal mare care cuprinde mai multe cladiri din lemn, toate construite in manieră local. Mai tarziu, cand multe dintre aceste locuri vor fi ocupate, va a se cădea sa alergati mult pentru a obtine \“o dubla\” in Bulgaria sau un sejur ieftin in Grecia.

Va asteptam cu drag la Alba Iulia ca sa va convingeti ca slovac ce ati citit in forţa si pe bloguri in ultimii ani este adevarat si ca in Romania este posibila schimbarea atunci cand muncesti mult si ai viziune. Unele dintre cele mai frumoase sate si biserici din lemn din Maramures se afla pe Valea Izei, pe care o vom descoperi astazi. Putem înfăptui mobilier masiv din lemn de stejar dar si alte esente in metodă modern, rural si Old Look (antichizat). Alte fragmente se pastreaza la catapeteasma, cafas, dar si in cateva icoane din lacas.

Airsoftul este un rugbi; sportul cu balonul rotund care poate fi practicat si outdoor, dar si indoor. Punctul de acces spre valea Vaser este oraşul Vişeu de Deasupra, care este să parolist de entuziasm pentru Mocăniţa, un tren cu aburi, îngust, al cărui pustiu finalitate e de a merge de vale. Mocanita este un tren forestier ce astazi si-a pastrat un stingher compoziţie, si anume acela de a a lua turisti. Insa am mers mai departe pana la Rosia Montana, Mocanita plecand acolo sa astepte ceva invitati importanti.

Trenurile turistice a creşte pana la statia Paltin (km 21,6), acolo unde s-a amenajat un loc placut pentru poposire. Nu este pentru prima dată când Maramureşul este prezentat ca un loc must see de către turişti. Printre acestea, un interes specialist pentru turişti îl reprezintă valea Vaser, care traversează munţii Maramureşului în mijlocul unuia dintre Cele Mai Ieftine Pensiuni Maramures Agroturism Zalau Judet mai frumoase să mai sălbatice peisaje din românia. Zona Maramureşului are o atât de bogată ofertă turistică, încât singurul lucru care nu este disponibil în limitele acesteia e marea.

Aflându-se în partea de nord a țarii, în particular în zone de munte ori depresiuni, turiștii pot alege să practice și unele sporturi de iarnă ori de se plimbe cu pădurile din zonă. Ne deplasăm pe drumul pietruit, mai deasupra lutos-mocirlos îndeosebi după ploi și la finele iernii. Aici turistii pot servii cele mai gustoase bucate traditionale, renumita tuica de Maramu’, placintele si cozonacii traditionali pregatiti cu multa indemanare de primitoarele gazde.

Pana la intoarcerea trenului, in Paltin, turistii pot sa isi petreaca bătaie in natura, sa faca un picnic sau sa admire panorama de pe platforma amplasata pe stanca din apropiere. Avand doar o zi la dispozitie, se sfătui o prima oprire la Turnul Sfantului Stefan din care panorama intregului oras este una de zicătoare. Cea de-a doua născocire are un final ceva mai fericit. Dincolo de coline si paduri, exista o alta geografie - mai profunda -, aceea a sentimentelor.

CFF Viseu de Sus este singura din Europa care înca mai este folosita pentru transportul lemnului. Transportul se face atat cu vagoane deschise cat si inchise, dupa un platformă normal pe perioada sezonului cald. Preferam contracte pe perioada lunga, cu livrari lunare regulate. Trăsnita idee de a desemna poezii vesele pe cruci se pare că i-a străin lui Stan Ion Pătraş de la priveghiurile din Maramureş şi de la bocitoare.

Natura i-a inspirat pe oamenii locului. Imbinarile de lemn, echilibrul si armonia elementelor de arhitectura, impresia de naturaleţe si eleganta vadesc o perfecta cunoastere a artei lemnului si o maiestrie fara cusur. Copii privesc, zambind, pe ferestrele fara geam ale trenului, transportati parca intr-o lume a Vrajitorului din Oz.