4 minute read

Din anul 2000 circulă hotărât pe Valea Vaserului trenuri cu abur pentru turisti. Rezervaţia PĂDUREA CRĂIASA s-a constituit ca arie protejată in anul 2000. Aceasta este situata in comuna Ocna Sugatag, avand suprafata de 44,00 hectare si se afla la o altitudine medie de 485 m. Comuna Sisesti si satele apartinatoare se incadreaza in satele de figură rasfirat, cu vetre bine conturate. Poate ca a fost un efort pentru promovarea acestui categorie de au-toturism pe cale de disparitie.

Calea ferata cu ecartament ingust de la Moldovita a fost construita de un mai-mare de gater din Munchen, Louis Ortieb, si data in folosinta in anul 1888 pentru cărat de masa lemnoasa de la padure la gater. Biserica dateaza din anul 1766 si a fost construita de mesterul Ion Macarie, ea fiind diferita de celelate biserici via faptul ca este de cult greco-catolic. Cele Mai Ieftine Pensiuni Maramures Agroturism Zalau Judet mai faimoase biserici trecut de lemn cu turle inalte, expresie a exceptionalei tehnici arhitecturale, sunt cele din Surdesti (cu o turla inalta de 53 m), Rozavlea, Bogdan Voda.

Satul Plopis s-a format pe malul stâng al râului Cavnic, într-o zona colinara de pe versantul austral al Muntilor Gutâi, pe malul opus al vaii fiind satul Surdesti. Farmecul aparte al mocanitelor din Romania s-a dovedit mai durabil la trecerea timpului decat ar fi puternic ghici sau a nădăjdui multi. In anul 2008 s-a pus piatra de epactă la noua biserica. Veti a merge a se considera cladiri construite din lemn (casele, surele, soproanele, gardurile, portile si bisericile) prevazute cu acoperisuri din sindrila, dar si cladiri ridicate din caramida, piatra ori beton, cu acoperisuri din fier incretit.

Pentru valoarea lor incontestabila, opt dintre bisericile de lemn din Maramures au fost incluse in patrimoniul mondial. Este o biserica impunatoare, purtand titlul de cea mai inalta constructie din lemn de stejar pufos din intreaga lume, asadar, macar pentru acest record, merita sa fie vazuta. Sighetul Marmației (podul de lemn) - str. N. Titulescu - str. Iuliu Maniu - str. M. Eminescu - Parcul Grădina Morii - Dealul Solovan - Vf. înstărit pe Dealul Florilor, Muzeul de Etnografie si Arta Populara ilustreaza mestesugurile si ocupatiile traditionale ale maramuresenilor, alaturi de portul poporan si obiecte de cult specifice culturii traditionale din Maramures.

Oferim mancaruri traditionale, paine de casa, tuica si alte bunatati traditionale ,internet,tv cablu,parcare,minibar,bucatarie dotata,semineu,frigider si fiecare camera cu baie proprie . Oferim mancaruri traditionale, paine de casa, tuica si alte bunatati traditionale a caror gust nu il veti neglija niciodata. Aici veti inspira cel mai aiul şarpelui aer si veti a degusta o frumusete peisagistica de nedescris in cuvinte. Sate intregi de vile cu etaj vopsite in Cele Mai Ieftine Pensiuni Maramures Agroturism Zalau Judet mai tipatoare culori ridicate in curtea caselor uscat autentice care abis se mai intrezaresc…am ajuns la concluzia ca fiecare ce se prezinta la tv e doar pentru tv…pacat!

Mocanita Hutulca din Moldovita reprezinta una dintre cele mai inedite atractii pentru turistii sositi pe plaiurile pitoresti ale acestei frumoase asezari de pe cursul evoluat al Raului Moldovita. Putini stiu ca Mocanita circula pe ultima cale ferata forestiera cu abur din intreaga lume. Hutulca de la Moldovita circula astazi pe un rută de aproximativ 7 km de cale ferata ingusta si se afla in proprietatea lui Georg Hocevar de origine austriaca. In Cazare Maramures Poienile Izei Cazare Predeal Pensiuni - this link, trebuie sa ai ghid care cunoate zona si sa te duca in punctele forte.

Adresa: STR. BLIDARI, NR. Adresa: Strada George Cosbuc Nr. Detalii Sucursala BRD Izvoare Baia Mare Strada Andrei Muresan, nr. Detalii Agentia Banca Transilvania Vasile Alecsandri Baia Mare Strada Vasile Alecsandri, Nr. Pentru o calatorie in care sa explorezi universul si sa afli cateva dintre secretele acestuia, iti recomand sa faci o vizita planetariului din Baia Mare. In surpriză, din cauza refacerii picturii, se poate vizita doar pronaosul iar in naos se pot intrezari printre schele doar cateva scene din pictura.

Maramureşul a fost inclus în topul domeniilor schiabile din România. Cimitirul de la Sapanta este cunoscut in toata lumea, gratie omului extraordinar care a fost artistul poporan Ion Stan Patras, scobitor, pictor si poet in aceeasi masura. In Cimitirul de la Sapanta poti descoperi cruci decorate intr-un mod amuzant, cu mesaje care amuza atat turistii, cat si urmasii decedatilor.